Reis naar Bretagne. Deze reis hebben we de Rance en de La Vilaine gefietst van noord naar zuid tot aan Redon. Hierna zijn we verder gegaan op het kanaal Nantes/Brest. Ook een stuk van de zuidkust van Cap du Raz naar Vannes om vervolgens weer naar het kanaal te gaan. Terug naar huis via de kust.

20 augustus 2012 Camperplaats Harelbeke ( 50.84652, 3.31098 )

Vandaag vertrokken voor onze reis richting Zuid Frankrijk via Bretagne. Eerst zijn we naar Etten Leur gereden om daar nog even twee daagjes op de kleinkinderen te passen, wat voor ons altijd weer een feessie is. Dinsdagavond dan ook om acht uur vertrokken naar onze eerste overnachtingsplaats Harelbeke in Belgie ( 50.84652, 3.31098 ). Hier hadden we in het verleden ook al eens gestaan. Nu bleek er een splinternieuwe camperplaats te zijn met alle faciliteiten voor maar vijf euro. per dag.

21 augustus 2012. Camperplaats La Mailleraye sur Seine ( 49.48444, 00.77333 )( foto's CP )

Al redelijk vroeg vertrokken uit Harelbeke richting La Mailleraye sur Seine, waar we de volgende stop gepland hebben. Het weer is weer fantastisch zodat het al aardig warm was zowel buiten als binnen. Lekker met alle voorramen open, redelijk te doen. Richting Lille dreigde het even op een file uit te lopen, maar dat viel gelukkig mee. Bij Arras gaat het even mis en zitten we ineens op de tolweg wat eigenlijk niet de bedoeling was. Dit beviel echter zo goed dat we er maar opgebleven zijn. Aangekomen in La Mailleraye sur Seine vonden we een schitterend plekje aan het begin zodat we niet tegen een camper aan zaten te kijken, wat weer mooie plaatjes opleverde naar de voorbijvarende boten van groot tot klein. Hebben de rest van de dag heerlijk in het zonnetje gezeten, althans Ada omdat ik toch wel een beetje voorzichtig geworden ben na de zoveelste operatie aan huidkanker. Ook hier hebben we al eens eerder gestaan en is er weinig veranderd, behalve dan dat het nu vijf euro kost, maar dan heb je ook een mooi plekje om je camper weg te zetten. Voorzieningen zijn er ook en betaal je drie euro voor stroom en drinkwater. Lozen is gratis al werkt een en ander niet naar behoren.

22 augustus 2012, Camperplaats Taden N 48.28.624 - W 2.00.40 ( foto's CP )

Wel heel erg stil geweest vannacht dus heerlijk geslapen. Om acht uur even Boemer uitgelaten en rap terug in ons nestje daar het enorm mistig was en dus geen weer om te vertrekken richting ons doel Dinan, waar we de fietstocht willen beginnen. Rond de klok van tien uur toch vertrokken onder een zonnetje dat zijn best deed om de temperatuur weer te doen stijgen. Andermaal hebben we besloten om toch maar weer de tolweg A 13 te nemen omdat dit toch wel lekker opschiet. Na Caen moesten hadden we 8,60 euro betaald zodat dat ook wel meeviel. Hierna onbetaald naar Taden waar we nu op een schittende camperplaats staan langs de Rance. Eigenlijk is het een parkeerplaats, maar hij staat in campercontact dus zal het wel goed zitten. We vonden een mooi plekkie direct aan het water en lekker in de schaduw want het was toch weer aangenaam warm geworden. Voorzieningen zijn er niet, behalve dan dat er toiletten aanwezig zijn waar ook een kraan voor vers drinkwater zit. Van hieruit heb ik een verkennend fietstochtje naar het 4 km verder gelegen Dinan gemaakt. Zo te zien een hele mooie plaats die we morgen wat beter gaan bekijken. Ook de camperplaats, waar we eigenlijk eerst naartoe wilden, bezocht. Ben blij dat we toch voor Taden hebben gekozen daar de camper hier deur aan deur stonden en een drukte van jewelste. Daarbij, hier betaalde je vijf euro en hier staan we lekker gratis met veeeeeeel ruimte om ons heen en vannacht lekker rustig. Ben ook nog even in het toeristenburo geweest. Voorlopig zijn we hier zoet als we alle routes willen fietsen. De barbeque heeft ook al weer zijn best gedaan en zelfs boemer gaat er nu ook al voor zitten als ik bezig ben, wachtend op de eerste hap. Vanavond hebben we nog een nederlands stel geholpen met het repareren van een lekke achterband dat precies voor ons gebeurde. Hier blijkt maar weer uit dat ook een fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft want de achterband waarop ze reed was zo glad als een aal en in slechte toestand. Om half elf lagen we in ons nessi

Alternatieve CP in Dinan N 48.27273 - W 2.02317

Foto's fietstocht Taden naar Dinard

Foto's fietstocht Dinan

Foto's fietstocht Taden naar Lehon

23 augustus 2012 camperplaats Taden

Vannacht heerlijk rustig geslapen tot zeker half acht. Gisterenavond waren er toch nog aardig wat campers bijgekomen zodat dit een veiliger gevoel gaf. Het weer was ook goed al was er toch wel wat bewolking. Nu vinden we dat bij het fietsen nog niet zo erg. Net na negen uur op de fiets gestapt voor een ritje over de voie verte naar Dinard, een grote plaats aan een baai tegenover Saint Malo. Het eerste stuk was even pittig doordat we, voordat we op de voormalige spoorbaan terecht kwamen, eerst naar een hoogte moesten van 90 meter boven NAP. Tijdens deze rit hebben we vrijwel continue tussen de bomen gefietst met een lekker windje in de rug. Aangekomen in Dinard zijn we direct naar de boulevard gereden waar we wat rondgewandeld hebben terwijl de fiets bij de capitanerie op stond te laden. Van hieruit had je een mooi uitzicht op de vesting in Saint Malo. Hier waren we trouwens bij de reis naar de Loire ook geweest. Na een bezoek aan het toeristenburo zijn we teruggereden. Ditmaal hadden we een flink aangewakkerde wind tegen. Het weer was inmiddels ook wat omgeslagen al duurde dit niet echt lang, want inmiddels, acht uur, schijnt het zonnetje weer weelderig en hebben we een strak blauwe lucht. Zelf ben ik vanmiddag nog naar Dinan zelf gereden om op de fiets wat foto's te maken voordat we morgen met z'n tweeen te voet het stadje gaan bezichtigen. Een hele mooie plaats trouwens waar veel te zien is.. Vanavond wederom mensen geholpen met een lekke band.

25 augustus 2012 camperplaats Taden

Vanmorgen lekker uitgeslapen. Wat een rust, geen jengelende kinderen of met deuren slaande buren, heeeeeeeeeeeeerlijk. Na het ontbijt om 9:30 uur op de fiets gestapt voor een fietstocht langs de Rance in zuidelijke richting. Na de passage van de plaats Dinan was het fietspad niet echt van goede kwaliteit en moesten we goed opletten om de uitstekende boomwortels te ontwijken. Vanaf Lehon was het gelukkig voorbij en hadden we weer een mooi fietspad. In Lehon hebben we het klooster bezocht en de ruines van de vestingmuren. Wel een heel klein plaatsje met hele oude huisjes. Onderweg ook weer de nodige sluisjes. Ook komen we weer plekjes tegen die we in de Tom Tom gezet hebben waar we eventueel nog wel eens terecht kunnen om de camper te parkeren. Dat is toch wel een voordeel als je langs de rivieren fiets en je de mooiste plekjes tegenkomt.. In Evran drinken we koffie en gaan terug. In Dinan, waar het druk en gezellig is, eten we langs de waterkant terwijl de fiets aan een stopcontact staat te laden. s'Middags bezoeken we Dinan zelf. Dit was voor Ada een hele klim, maar we hebben het gehaald. Heel veel leuke winkeltjes en evenzovele terrasjes waar we ons tegoed hebben gedaan aan een sorbet. Boemer vond winkelen ook leuk want we moesten hem regelmatig uit een of andere winkel ophalen. Hij krijgt ook veel aandacht onderweg van andere mensen trouwens. Terug op de camperplaats lekker in het zonnetje gezeten onder het genot van koffie met appelgebak en slagroom.Het weer was goed al blijft er veel wind staan. Morgen gaan we naar Hede.

Alternatieve CP vlakbij Evran N 48.22.933 - W 1.59.532

26 augustus 2012 Camperplaats Hede N 48.18.397 - W 1.47.494 ( Foto's CP )

Vanmorgen om 8:15 vertrokken naar Hede. Het weer is schitterend en de temperatuur stijgt al aardig naar de 25 graden met een strak blauwe hemel. In Hede hebben ook al eens gestaan al is er nu een nieuwe plaats wat eigenlijk een mixparking is. Voorzieningen zijn er niet al vindt je bij de rivier zelf wel een toiletgebouw waar ook een waterpunt is. Mocht je je fiets op willen laden dan is er tegenover het museum op het grasveld een stroompaal. Eerst even genieten van een bakkie en daarna op de fiets gestapt voor een ritje in noordelijke richting tot het punt waar we gisteren geeindigd zijn bij Evran. Ook nu kwamen we weer diverse leuke plekjes tegen om de camper te plaatsen. Zo kwamen we eerst langs Trinteniac waar een gratis officiele camperplaats is direct aan de Rance inclusief water en lozen. Even verderop in St Domineuc, ook een leuke plaats aan de overkant van de rivier naast een kanoverhuurbedrijf. Ook hier een waterpunt en als je echt in stroomnood zit bij de havenmeester vragen of je stroom uit de daar aanwezige paal mag halen. Verder naar Trevirien waar je ook een mooi plaatsje kan bemachtigen onder de bomen ( geen voorzieningen) De electrische fiets laden van Ada is totaal geen probleem want bij vrijwel ieder plaatsje of jachthaventje staat wel een stroompaal. Omdat de wind toch weer ging aantrekken aan de terugtocht begonnen en aangekomen bij de camper heerlijk in de zon gezeten en sinds lange tijd de vlieger weer eens tevoorschijn gehaald al ging het niet echt lekker door de wisselende windvlagen.. s'Avonds naar sport gekeken en het verkiezingsdebat gevolgd.

alternatieve CP Trevirien N 48.22.278 - W 1.55.610
alternatieve CP Sentier Du Halage St Domineuc N 48.22.735 - W 1.52.891
alternatieve CP Trinteniac 48.19.940 - W 1.49.983

27 augustus 2012; Camperplaats Hede

Wederom een prachtige dag. Inmiddels zijn ook Patrick en Claudine met hun gezinnetje naar St Tropez vertrokken. Na de koffie vertrokken. Het pad voerde ditmaal vrijwel continue door bossen zodat we lekker in de schaduw gefietst hebben langs de Rance. De huizen van de sluisjeswachter zien er piccobello uit en bij sommige daarvan waan je je bij intratuin, echt schitterend. Opvallend zijn ook de vele picknick plaatsen langs de Rance. Sommige hebben er een toiletgebouw tot een douche aan toe. In Montreuil sur Ille hebben we nog even de nodige boodschap gedaan, In St Medard sur Ille, waar ook een leuke camperplek is tegenover de sluis, hebben we de fiets weer even bijgeladen zodat we weer verder konden naar St Germain sur Ille, waar we op de picknickplaats heerlijk gegeten hebben. Om drie uur waren we weer terug bij ecluse Madeleine waar we op het grasveld nog koffie gedronken hebben terwijl de fiets weer stond te laden. s'Avonds hebben we de camper naar de "oude" camperplaats gebracht waar we hem aan de stroom hebben gezet. Morgen gaan we weer verder richting Rennes.

Foto's Fietstocht vanuit Hede

Foto's Camperplaatsen tegengekomen tijdens fietstocht

Foto's alternatieve CP Montreuille sur Ille N 48.18.016 - W 1.40.432
Foto's alternatieve CP St Medard sur Ille N 48.16.389 - W 1.39.869

28 augustus 2012 Camperplaats St Gregoire N 48.09044 - W 1.40.729 ( Foto's CP )

Vertrokken met schitterend weer naar onze volgende stop in Betton. Of hier een camperplaats is weten we niet, maar we nemen de gok ergens langs het kanaal een plekkie te vinden. En ja hoor bij de jachthaven een parking waar ook al een camper stond, dus lekker aangeschoven. Hierna de kids gebeld in St Tropez om iedereen te feliciteren met de verjaardag van onze jongste "van de werken". Ook zij hebben het naar de zin en net als hier, mooi weer. Na een bakkie de fiets op om Rennes onveilig te maken. Onderweg in St Gregoire een mooie plaats voor de camper gepasseerd om even te onthouden. Aangekomen in Rennes was het hier wel een enorme drukte wat we niet gewend zijn. We hebben na een crossover door Rennes dan ook besloten hier te vluchten, mede ook doordat er in de historische binnenstad allemaal van die leuke belgische kinderkopjes zijn en niet te befietsen is. Toen we weer langs St Gregoire kwamen besloten om de camper hier te gaan plaatsen, omdat je hier toch wel wat gezelliger staat. Toiletten en waterpunt aanwezig. Bij het toiletgebouwtje ook diverse stopcontacten dus ook de fiets had geen oplaadprobleem. Tengenover kwamen Australiers met een boot aanmeren waar we gezellig mee gebabbeld hebben. Zoals ik al eerder schreef was het fantastisch weer vandaag. Morgen gaan we weer verder zuidwaarts. Waar??, we zien wel.
Inmiddels hebben we wel een probleempje. De meter van de vuilwatertank en de meter van de schoonwatertank werken niet meer zodat elke keer de vloer open moet om te kijken hoeveel water we nog hebben. Boemer z'n mandje heeft ook al aardig wat bekijks door het solarsysteempje met daaraan een computerventilator die voor een lekker windje zorgt in de mand. Ga er maar patent op aanvragen denk ik. We hebben overigens nog geen enkele Nederlandse camper gespot.

Foto's alternatieve camperplaats Betton N 48.10.806 - W 1.38.438

Foto's fietstocht van St Gregoire naar Rennes

29 augustus 2012 Camperplaats Guichen Pont Rean N 48.00.120 - W 1.46.441 ( foto's CP )

Oeps...weer mooi weer, dus snel uit ons nestje en vertrokken naar de volgende stop. Ditmaal een officieele camperplaats in Guichen Pont Rean. Een leuke plaats wederom aan het water met alle voorzieningen behalve stroom. Kosten voor deze plaats 5,00 euro. In campercontact staat hij nog gratis, maar ook hier heeft de crises waarschijnlijk toegeslagen. Naast staat een kanoverhuurbedrijf waar het een komen en gaan is van enthousiaste mensen die het water opgaan. Eerst zijn we weer richting Rennes gefietst, tot waar we gisteren geeindigd waren. Het pad zelf was dramatische zodat we over de gewone weg terug gegaan zijn. in dit geval kon het omdat de wegen hier aardig vlak liggen. Ook stond er enorm veel wind. In de namiddag nog wat regen gehad met een berg dreigende wolken. Gelukkig viel het achteraf allemaal mee al is de temperatuurmeter aardig naar beneden geduikeld. Sinds lang hebben we dan ook weer eens binnen gegeten.

30 augustus 2012 Camperplaats Messac N 47.49.533 - W 1.48.870 ( foto's CP )

Na geloosd te hebben vertrokken naar Messac, onze volgende stop aan het kanaal. De camperplaats ligt direct aan de jachthaven. Voorzieningen en plaats zijn gratis. Stroom is niet aanwezig al mochten we de fiets wel opladen bij een ponton in de jachthaven. De rit hier naartoe was wel leuk en voerde door een heuvelachtig terrein. Na een mooi plekkie bemacht te hebben op de fiets gestapt voor een ritje richting Redon. Wederom stond er heel veel wind al troffen we het dat er ook weer veel bossages langs het pad stonden. Veel sluisjes zijn hier niet evenals jachthaventjes. Na 25 km zijn we gestopt en hebben heerlijk langs de kant op een bankje gegeten. Op dit stuk zou je je bij extreem wind niet echt veilig voelen daar de grond onder de bomen voor de helft verdwenen is en je zo tegen de enorme wortels aankeek ( zie foto fietstocht Messac) . Onderweg kregen we trouwens nog even een donkere wolk boven ons waar wat regen uitviel. Het fietspad was wel een heel stuk beter dan gisteren. Morgen gaan we naar Redon waar we de fietstochten maar voor het uitzoeken hebben.

Fietstocht vanuit Messac

31 augustus 2012 Camperplaats Redon Quai Surcouf N 47.08.706 - W 2.05.383 (foto's CP)

Wakker....blik op de temperatuurmeter van buiten....9.8 graden bbrrrrrrrr. Maar.......raampje open en een fel zonnetje dus zal de temperatuur wel snel oplopen en inderdaad. Na de gebruikelijke handelingen vertrokken naar Redon waar een splitsing is van diverse kanalen of rivieren. Zo kunnen we afzakken naar Nantes, de Villaine verder volgen of het kanaal volgen naar Brest. Aangekomen op de camperplaats bleek deze helemaal vol te staan. Ook het staan was niet echt leuk want de ruimte tussen de campers bedroeg amper 1 meter of minder. We kiezen er dan ook voor om 100 meter verder te rijden waar een parking is direct aan het water met een lekker stuk gras waar we de stoeltjes kunnen parkeren.( zie foto's Redon4)Aan de overkant van de officiele camperplaats staan ook een x aantal campers. ( zie foto's Redon2) Een stuk verder nog een camperplaats aan het water ( zie foto's Redon3). Zoals gezegd konden we kiezen. We zijn toch eerst La Villaine terug gereden op de fiets naar waar we gisteren geeindigd waren. Ook hier weer diverse plekjes die ik opgenomen heb in de tom tom. Na 40 km hielden we het voor gezien en zijn de plaats zelf ingefietst waar we wat rondgereden hebben en de bekende gebouwen hebben bekeken zoals de beroemde klokketoren. Het weer was vandaag weer fantastisch met nu een strak blauwe hemel. Vanmiddag wel van die mooie witte stapelwolken.

Foto's alternatieve CP Redon2 Quai Jean Bart N 47.38.728 - W 2.05.313
Foto's alternatieve CP Redon3 Rue de Villaine N 47.38.787 - W 2.05.076
Foto's alternatieve CP Redon4 N 47.38.678 - W 2.05.406

Foto's fietstochten vanuit Redon

1 september 2012 Camperplaats Redon

Vandaag voor de eerste keer een bewolkte dag, maar niet echt koud zodat we toch de korte broek en een T shirt aanhebben.Vandaag gaan we voor de eerste keer het kanaal van Nantes naar brest op. Die eerste rit gaf toch wel een heel ander beeld t.o.v de tocht langs de Rance en La Villaine. Dit keer heel veel rechte stukken. Het beeld is hier veel wijdser met wat meer afwisselingen langs de rivier/kanaal. Bij Ill aux Pies gestopt om de fiets weer op te laden bij het aanlegsteiger. water is ook aanwezig. We zetten deze plaats ook in de Tom Tom ( coordinaten 47.42.376 , 2.07.202 ) want je kunt er op de parking wel overnachten. Ook was hier een heel park waar je via touwen, kabelbanen, ladders en allerlei andere attributen je vaardigheden op hoogte kon beoefenen. Van hieruit mooie kanotochten te organiseren door het daar aanwezige verhuurbedrijf. Ook is er een soort eethuis. Bij ecluse de la Maclais is het weer een waar intratuingebeuren ( zie foto fietstocht Redon) en schitterend om te zien. Wat zal die man een werk hebben om alle potten van water te voorzien. We fietsen verder en eten bij de jachthaven van Peillac. Ook deze zetten we in de TomTom ( N 47.43.527, W 2.12.795 ) omdat je op de parking fantastisch staat vanwege het uitzicht. Bij vrijwel ieder sluisje staan picknicktafels die door de Fransen zelf intensief gebruikt worden. Na het eten teruggefietst naar Redon. We hebben een poging gedaan om via de gewone weg terug te gaan, maar stuitte gelijk op een flinke helling zodat we dat maar achterwege gelaten hebben. Terug in Redon hebben we nog even door de winkelstraat gereden en bij de Super U geshopt. Omdat het afgelopen nacht toch wel veel lawaai was op de plek waar we stonden, zijn we naar de overkant gegaan waar we toch wel wat rustiger staan. Morgen gaan we naar Malestroit waar we bij de ecluse weer een mooi plekkie hopen te vinden.

Foto's alternatieve CP Illaux Pies N 47.42.376, W 2.07.202
Foto's alternatieve CP jachthaven Peillac N 47.43.527, W 2.12.795

Foto's Fietstocht naar Peillac vanuit Redon

2 september 2012 Camperplaats Malestroit. CP N 47.48.723, W 2.22.930 ( Foto's CP )

Door het schitterende weer al vroeg vertrokken uit Redon om naar een mooie plaats te zoeken ergens in malestroit. We vonden er meerdere. Net over de sluis een officiele camperplaats waar het helaas vol was. Gelukkig was er op het naastgelegen grasveld plaats genoeg omdat de hoogtebalk was weggehaald i.v.m bepaalde festiviteiten. Ook direct en naast de sluis stonden diverse campers maar ook hier stond de strook helemaal vol. Maar goed, we stonden hier best, lekker in het zonnetje zodat de zonnepanelen hun werk konden doen. We zijn, na alles geinstalleerd te hebben eerst naar hogerop gefietst richting Montertelot. Net voor deze plaats hebben we waarschijnlijk een bord gemist want ineens kwamen we op een gewone weg terecht. Geen probleem want alles liep vlak. Op een gegeven moment toch een rechtse afslag genomen en ineens zaten we op de oude spoorbaan die omgetoverd was tot een schitterend fietstpad. Deze weg liep naar Bloermel, een levendig stadje dat we bezocht hebben. Ook hebben we daar op een bankje gegeten. In deze plaats is een uurwerkmuseum wat we bezocht hebben. Hierna via een andere weg teruggereden naar Montertelot, wat ook direct aan het kanaal ligt. Hier was ook een camperplaats met voorzieningen. Helaas gaf een brief op de poort aan dat deze per 1 juli 2012 definitief gesloten is. Jammer, want het zag er mooi uit. Wat de reden is ontgaat ons een beetje of het moet zijn dat het er zo druk was dat mensen de gewone parking gingen benutten zodat andere mensen geen parkeergelegenheid meer hebben. Terug op de camperplaats heerlijk in het zonnetje gezeten en geluisterd naar de muziek die op dat moment aan de gang was i.v.m de festiviteiten. De sluis hiernaast is weer een ware bloemenzee wat echt een mooi plaatje opleverde. Op de camperplaats zijn geen voorzieningen, behalve dan dat er een toiletgebouwdje is. Morgen blijven we ook nog hier en gaan dan de andere kant op tot daar waar we eergisteren gestopt zijn.

Foto's officiele CP Malestroit N 47.48.747, W 2.22.924
Foto's alternatieve CP langs sluisje bij Malestroit N 47.48.756, W 2.22.973
Foto's waar wij stonden naar officiele CP N 47.48.723, W 2.22.930
Foto's alternatieve CP voor Municipal in Malestroit N 47.48.480, W 2.22.732

Fietstocht naar Bloermel vanuit Malestroit

3 september 2012 Camperplaats Malestroit.

Vanmorgen de kids in St Tropez gebeld omdat we toch een beetje meeleven i.v.m het wel zeer slechte weer daar volgens de beelden van de TV. En inderdaad bleek het niet best te zijn daar. Dit niet alleen want ook Kick heeft de waterpokken gekregen. Gaat lekker dus als je eindelijk vacantie hebt en je treft het zo. Hopelijk gaat het snel veranderen zodat ze nog enigszins krijgen wat ze verdienen. Hier was het vandaag trouwens ook niet echt goed. Het was wel droog, maar daarmee is ook alles gezegd. Daarom hebben we vandaag maar een snipperdag genomen en ons bezig gehouden met huishoudelijke dingen zoals wasje hier en poetsje daar. Wel zijn we te voet het hele leuke plaatsje in geweest. Boemer keek ons aan van "geef mij maar een fietsmandje, hoef ik tenminste geen kracht te verspillen". Na tien minuten liep hij dan ook met de tong uit de bek. Wel ben ik nog wel op de fiets gestapt om terug te fietsen. Morgen gaan we naar Josseline wat volgens de boekjes ook een hele leuke en mooie plaats moet zijn. Het weer zak dan weer beter zijn denken we, want rond zes uur hadden we weer een strak blauwe hemel.

4 september 2012 Camperplaats Les Forges N48.01.092, W 2.38.892 ( Foto's CP )

Al vroeg een sms verstuurd naar patrick en Claudine i.v.m met trouwdag. Inmiddels gaat het met Kick al wat beter en schijnt gelukkig bij hen ook het zonnetje net als hier. Rond half negen vertrokken naar Josselin om daar te gaan staan. We hadden de kortste route ingegeven, wat we beter niet hadden kunnen doen want bijna hadden we onszelf klem gereden in de nauwe straatjes. Direct na de brug bij de ecluse een parkeerplaats waar al twee campers stonden ( zie foto's ecluse Josselin ). Omdat het verkeer direct naast de deur loopt toch maar de Place St martin ingetikt. Al snel bleek dit voor Ada ondoenbaar om daar met de fiets te komen zodat we ook deze hebben laten liggen. Na nog even gezocht te hebben naar een leuke plek aan het kanaal uiteindelijk terecht gekomen in Les Forges waar we op een soort mini camping van de gemeente een mooi plekje vonden inclusief stroom en water en.... op gras zodat Boemer ook weer in zijn element is. Achter ons een schitterend kasteel wat overigens niet bezocht kan worden. Les Forges is maar een heeeeeeeeel klein plaatsje waar dat kasteel dus de toeristische trekpleister is. Rond de klok van half elf op de fiets gestapt om nogmaals via het kanaal naar Josselin te rijden om de plaats toch te bezichtigen. Onderweg nog even een mooie CP in Tommie gezet Bij een meertje wat ook weer aan het kanaal grenst ( zie foto's Etang de Coet-Maquet). De rit van Les Forges naar het kanaal was overigens wel even zweten door een hoge heuvel. Aangekomen in Josselin krijg je gelijk het kasteel in beeld wat een mooi plaatje opleverde. Bij de ecluse, waar we eerder met de camper waren, hebben we gegeten. Hierna toch naar boven geklommen om bij het centrum uit te komen. Heel leuk om al die oude huizen te zien waar de cafe's met terrasjes goede zaken deden. Zelf ben ik nog even naar de camperplaats "Place St Martin" gefiets waar aardig wat campers stonden. gewoon een heel groot parkeerterrein. wel een loospunt en zuil waar je water en stroom tegen betaling kunt innemen. De plaats zelf is gratis. ( zie foto's CP Place St Martin ).Staan we nu toch wat gezelliger moet ik zeggen en ook met voorzieningen helemaal gratis. Hierna weer aan de terugreis begonnen waarbij we bij een sluisje op een eilandje in de rivier zelf een schitterend huisje hebben bekeken waar we op een bankje een lekker bakkie hebben gedaan. We zijn niet dezelfde weg terug gereden i.v.m de klim. Deze route was een stuk aangenamer zodat we morgen ook nog hier blijven staan om van hier naar Rohan of verder te fietsen. Boemer is inmiddels ook weer herkenbaar omdat we een kilo stof uit zijn vacht hebben gespoeld. Hij is weer knuffelbaar op dit moment. Ook de fietsen zijn weer spik en span, de zoveelste keer overigens. Oorzaak is dat de fietspaden uit een combinatie van grind en zand bestaan en daarbij alles kurkdroog is.

Foto's alternatieve CP Josseline bij de ecluse
N 47.57.057, W 2.32.724
Foto's alternatieve CP CP Josseline parking St Martin N 47.57.383, W 2.33.033
Foto's alternatieve CP Etang de Coet-Maquet langs het kanaal N 47.58.967, W 2.38.465

Foto's fietstocht Les Forges naar Josselin

5 september 2012 Camperplaats Les Forges

Vanmorgen een bewolkte lucht, maar de temperatuur was uitstekend en heerlijk geslapen tot zeker half negen. Hierna verse croissants en broodjes gebakken voor het ontbijt. Rond half elf vertrokken voor een 50 tal kilometers op en neer naar Guiltas. We zijn naar beneden gereden zo we gisteren geklommen hebben om bij het kanaal te komen omdat dit veel minder stijl was dan via de andere kant. Onderweg naar Rohan was men in het kanaal bezig alle waterplanten uit het water te slepen met een speciale boot. Gezien de enorme hopen langs de kant was het inderdaad wel nodig om de bootjes een vrije doortocht te geven zonder vast te lopen. Opvallend zijn de zeer vele fietsers die het kanaal Nantes/Brest aan het fietsen zijn. Ook hier weer vele sluisjes met een enorme bloemenzee. Bij Rohan even op een bankje een yoghurtje gegeten en hierna verder gereden na eerst wat foto's van Rohan gemaakt te hebben. Bij de jachthaven ontdekten we een gratis camperplaats (Zie foto's onder dit bericht) waar zo'n zestal campers mogen staan. Toiletten en water aanwezig. Even verdederop stonden er nog een aantal. Bij Guiltas wederom een gratis camperplaats ook weer direct aan het water. (Zie foto's onder dit bericht). Ook hier weer toiletten en water aanwezig. Hier hebben we gegeten en zijn teruggereden. Bij Rohan hebben we een Franse fietser, die op weg was naar Mur de Bretagne, koffie aangeboden, daar hij zijn eigengemaakte koffie op de grond had laten vallen. Omdat het tochtje met de vlakkere klim een vijftal kilometers omrijden was de uitdaging aangegaan met de zware klim naar de CP, wat gelukt is. Inmiddels schijnt het zonnetje weer volop wat ook morgen volgens de berichten het geval zal zijn. Morgenochtend vertrekken we naar de camperplaats in Pontivy waar we ook weer direct aan het water staan. Hopelijk hebben we een plekkie want er kunnen er volgens internet maar vijf staan.

Foto's alternatieve CP jachthaven Rohan N 48.04.275, W 2.45.318
Foto's alternatieve CP Guiltas aan het kanaal N 48.06.237, W 2.47.425

Fietstocht Les Forges naar Guiltas.

6 september 2012 Camperplaats Pontivy N 48.04.071, W 2.58.147 ( foto's CP )

Heerlijk, bij het openen van de deur kwam de warmte je al tegemoet en keek ik tegen een strak blauwe hemel aan. Vlug wassen een aankleden en op naar Pontivy waar we langs de rivier de Blavet een schitterend plekje vonden op de gratis camperplaats aldaar. Voorzieningen zijn aanwezig al moet je voor water 20 meter lopen en mocht je in hoge nood zijn staan er bij het aanlegsteiger ook stroomzuilen en watertappunten. Lozen is mogelijk. We hadden drie keuzes om te gaan fietsen en kozen als eerste een stuk van de Blavet te fietsen richting het zuiden en Atlantische kust. het fietspad is niet echt denderend maar wel te doen. Ook hier bij de sluizen een ware bloemenpracht. In Sint Nicolas des Eaux hebben we gegeten naast de daar aanwezige gratis camperplaats waar alle voorzieningen zoals stroom, water en lozen en toilet, aanwezig zijn. Een leuk plaatsje met een echte bloulevard met veelal terrasjes. Op de terugweg passeerden we net een visser die een enorme karper had gevangen. Zo groot dat hij moeite had hem te wegen. Ik schat zeker 30 kilo ( zie foto's fietstocht St Nicolas des Eaux). Dat moet voor die visser een ware kick hebben gegeven de vis uberhaupt uit het water gekregen te hebben. Terug op de camperplaats in Pontivy eerst lekker aan de waterkant gezeten en daarna Pontivy ingereden. het oude gedeelte is heel mooi en dan met name het kasteel en de vele oude huizen die nog stammen uit de tijd van Napoleon. We blijven hier nog twee dagen.

Foto's CP St Nicolas des Eaux N 47.58.961, W 3.02.496

Fietstocht Pontivy naar St Nicolas des Eaux

7 september 2012 camperplaats Pontivy

Wederom schitterend weer dus al vroeg de fiets opgestapt voor een fietstocht richting noorden naar het grote stuwmeer bij St Aignan. Op dit stuk kanaal is varen gezien de toestand van de rivier onmogelijk. Overal bomen in het water en slecht onderhouden sluizen. Ook de ondiepte zal hier mee te maken hebben denk ik. In de plaats St Aignan aangekomen bleek het toch een aardige klim om bij Stuwdam van Lac de Guerledan te komen, zodat we nog een keer terug gaan maar dan met de camper. In dit plaatsje is ook een camperplaats tegenover het electriciteits museum. Deze plaats is gratis, er is een toiletgebouw en lozen is mogelijk. Er staat ook een zuil voor stroom en water. Deze is echter afgesloten. Waarom? geen idee. Om drie uur waren we weer terug op de camperplaats en hebben bij het water genoten van een lekkere toren caramelijs. Jammer dat je er weer zo'n dorst van krijg. Het probleem met de watermeter in de camper is, mede door een vraag gesteld en antwoord op het camperforum, ook weer opgelost.Ondanks dat het weekend is staan er weinig campers op de camperplek. Of dit te maken heeft met het verkeer? denk het wel, want wij waren vanmorgen ook om zes uur wakker. Morgen gaan we ket kanaal Nantes/ Brest weer terugfietsen tot Guiltas, daar waar we drie dagen geleden geeindigd zijn.

Foto's CP Saint Aignan N 48.10.974, W 3.00.810

Fietstocht Pontivy naar Saint Aignan

8 september camperplaats Pontivy

Na de nodige boodschapjes gedaan te hebben vertrokken voor de rit naar Guiltas, daar waar we drie dagen geleden gestopt waren. Het fietspad was tien keer beter dan gisteren en ook de omgeving was een stuk mooier, vooral door de vele stijgingen en dalingen. We moesten namelijk over een afstand van ruim twintig kilometer 55 sluisjes passeren. We geven deze route dan ook maar de naam "sluisjestocht". Bij een 15 tal van de sluizen staan evenzovele sluiswachtershuizen in vervallen toestand. Jammer als je bedenkt hoe het ook anders kan zoals we gezien hebben. Bij vele sluisjes zie je ook een soort bekken om water te verzamelen voor het schutten van de sluizen. Sommige liggen amper 100 meter van elkaar dus deed men dat niet dan kwam men in waternood. Onderweg kwamen we ook nog familie van Frans Bauer tegen, en....met paard. Aangekomen bij Guiltas hebben we hier weer gegeten en zijn toen teruggereden naar de camperplaats. Ook op deze tocht weer vele fietsers van jong naar soms heeeeeeeeel oud en dan ook nog op een racefiets inclusief broek.. Het weer is weer bloedje heet en zitten nu dan ook lekker in de schaduw onder het zonnescherm. Morgen gaan we weer verder naar het stuwmeer waar we over spraken.

Foto's fietstocht van Pontivy naar Guiltas

9 september 2012 CP Anse de Sordan bij Lac Guerledan N 48.12.082, W 3.04.145 ( foto's CP )

Vandaag een rustdagje ingepland om weer even bij te tanken voor de komende fietstochten. We hadden een leuke plaats gevonden aan het Lac de Guerledan. Het plaatsje heet Anse de Sordan en is eigenlijk een eindpunt van de weg waar je uitkomt bij het meer waar een restaurantje, speelgelegenheid en een watersportcentrum is. Voor de camping was een parkeerterrein waar al diverse campers stonden, dus er maar bijgezet. Voorzieningen zijn er niet al kun je even 100 meter lopen waar een toiletgebouwdje is. Jammer van het weer want dat was toch wel minder zoals we de afgelopen drie weken gewend waren. Veel bewolking met af en toe een flauw zonnetje. Fietsen was hier niet mogelijk, maar dat waren we ook al niet van plan. Wel ben ik nog even via een wandelpad op weg gegaan maar moest al snel terug wegens de onbegaanbaarheid. Wel hebben we nog langs het meer gewandeld. Verder lekker relaxed en een boek gelezen. Voordat we naar de camperplek gereden zijn hebben we trouwens eerst het stuwmeer nog bezocht. Hier kon je overigens niet echt dichtbij komen door de hoge hekken met prikkeldraad.

Foto's Lac de Guerledan bij Anse de Sordan

10 september Camperplaats Bon Repos N 48.12.708, W 3.07.803 ( Foto's CP )

Na een ritje van 7 kilometer uitgekomen in Bon Repos. Hadden we gisteren geweten dat we zo'n mooi plekje hadden, waren we hier gisteren al geland. We staan tegenover de Abbye de Bon Repos langs een picknickplaats. Er staat een toiletgebouw en water is aanwezig. Langs de parkeerplaats staan ook diverse stroomzuilen, maar deze waren afgesloten. Bij nadere info bleken deze gebruikt te worden door de markt die iedere zondagmorgen gehouden wordt. We stonden amper op onze plaats of we kregen gezelschap van een ezel, paard en een bok. Deze liepen vrij rond en blokkeerden zelfs de brug naast ons. Na overleg met een buurtbewoner werden ze alsnog van de weg gehaald en naar hun plaats bij de Abbye gebracht. Het weer toen we vanmorgen vertrokken was slecht. Een vervelend miezeregentje en veel donkergrijze wolken. Onderweg naar deze plaats hadden we al het idee dat het lichter werd, en inderdaad rond de klok van tien uur kwam de zon tevoorschijn en klom de temperatuur gestaan naar boven. Na een bezoek aan de Abbye de Bon Repos op de fiets gestapt richting Rostrenen. Bij sommige sluisjes was het hoogteverschil enorm, zo zelfs dat er drie sluisjes direct na elkaar kwamen. Bij Gouarec nog even op de camping daar gekeken waar ook enkele campers stonden ( alle voorzieningen aanwezig. zie foto's ).10 km voor Rostrenen gestopt en daar bij een sluisje heerlijk gegeten met ons kontje in het gras. Hier blijkt ook een voie verte over een spoorlijn te liggen zodat we daar komende dagen nog wel op te vinden zullen zijn. Terug op de CP nog even naar Les Forges de Salles gefietst. Volgens de info een waar cider gemaakt is in het verleden met daarbij een heel fraai kasteel. Op de terugweg nog bij een paar wel heel enorme boomwortels en boomstammen gestopt. Ik kon er zo m'n fiets in parkeren. De rest van de middag lekker in de zon gezeten en genoten van de toeristische drukte rond de abdij. Morgen blijven we ook nog hier en gaan dan de andere kant op fietsen via de bovenkant van het meer naar Mur de Bretagne. Of we er komen weet ik niet want het schijnt een hele klim te zijn. Geloof dat die klim ook al eens in de tour de France gezeten heeft .

Foto's alternatieve CP op camping bij Gouarec N 48.13.488, W 3.10.683
Foto's alternatieve CP op picknickplaats voor Gouarec aan de D76 N 48.12.997, W 3.12.410

11 september 2012 camperplaats Bon Repos

Vannacht weer wat regen en het was eigenlijk hetzelfde als gisteren. Na tien uur weer prachtig weer met een warme zon. Vandaag gaan we naar Mur de Bretagne. We begonnen vanaf de camperplaats langs het kanaal en kregen inderdaad een muur voor onze kiezen. Zo zelfs dat we maar een stuk omhoog gelopen zijn om vervolgens uit te komen op een voormalige spoorbaan die omgetoverd was tot een echt schitterende voie verte met mooie vergezichten over de meren en de wijdse omgeving. In Mur de Bretagne hebben we op een voormalig station gegeten en zijn daarna het plaatsje nog ingeweest alvorens aan de terugtocht te beginnen. Terug op de camperplek was het een drukte van jewelste van schoolgaande jeugd die een soort kennismakingsmiddag hadden en hier een lunch aangeboden kregen. Boemer liep van hot naar her om wat lekkers te kunnen bemachtigen. Alleen de lucht van kippenpoten maakte hem al zenuwachtig. Toen er iemand een hele kippenpoot weg wilde gooien vroeg ik of ik hem voor Boemer kreeg en zo gebeurde. Had ik misschien beter niet kunnen doen want ineens had Boemer een aardig aantal van die pootjes op z'n bord liggen. Lekker oppeuzelen dus. Hij ligt na vele uren nog steeds uit te buiken in z'n mandje. Normaal eten hebben we hem maar niet gegeven. Het weer was dus weer super vandaag. Morgen gaan we verder en komen waarschijnlijk uit in Rostrenen of Glomel waar een mooie camperplaats zou zijn aan het meer. We zijn nu drie weken op pad en hebben er inmiddels 650 kilometer opzitten met de fiets.

Foto's fietstocht Bon Repos naar Mur de Bretgande

Foto's Bon Repos naar Rostrenen 

12 september 2012 CP Glomel aan het meer van Corong N 48.13.258, W 3.23.433 ( foto's CP )

Vannacht weer wat regen gevallen, maar daar maken we ons niet druk over want al enkele keren veranderde dit halverwege de morgen en zo ook nu weer. Vertrokken uit Bon Repos waar we met veel plezier gestaan hebben en op naar de volgende camperplaats in Rostrenen. Helaas lag de camperplaats in het centrum zodat we, om bij het kanaal te komen, een enorme klim en daling moesten maken om daar te komen. Nu is dalen natuurlijk het minste probleem. Ook hier alle voorzieningen aanwezig met dezelfde kosten als de hierna genoemde CP in Glomel. Dus, toch maar verder naar Glomel waar een mooie CP was aan het meer van Corong inclusief alle voorzieningen. Voor water of stroom betaal je 2 euro ( 10 min water en of 55 min stroom). Ook hier weer hetzelfde probleem om bij het kanaal te komen dus even Tommie bestudeerd en een vinkje ingegeven bij een sluisje. Hier aangekomen bleek het een toevalstreffer want direct aan het sluisje en voor een sluiswachtershuisje ( was gesloten) stond al een camper, dus lekker aangeschoven.. Geen voorzieningen uiteraard. Ondertussen hadden we even contact met onze campervrienden uit Rotjeknor. Zij stonden op een camping in Carhaix Plouguer. We besloten in ieder geval die richting op te fietsen. Hierbij moesten we liefst 42 sluisjes overbruggen. Weer een hele leuke rit. Onderweg trouwens de fietssleuteltjes verloren, dus zelf even teruggereden om te kijken of ze terug te vinden waren. Helaas dus weer terug naar Ada die bij een sluisje zat te wachten. Vanaf sluisje 192 gingen we een natuurreservaat in. Onderweg kwamen we nog diverse plaatsen tegen waar je heerlijk kan staan met de camper langs het kanaal. Deze staan onderaan dit stukje vermeld. Bij sluisje 197 nog even contact gehad met de vriendjes. Zij bleken net de andere kant op aan het fietsen te zijn. Net als wij zaten ze net te eten. Zij waren op dat moment bij sluisje 208 ( 16 km verder). Bij Port de Carhaix ook nog een mooie camperplaats gezien. Door naar sluisje 205 waar we gestopt zijn. Hier een mooi vlindermuseum bezocht waar we ook de fiets hebben geladen. Terug naar de camper. Onderweg nog goed gekeken naar de grond of we toevallig de sleuteltjes nog zagen, maar ook dit keer .......helaas. Door het vele lawaai van het water dat uit de sluis stroomde, toch terug gereden naar de CP in Glomel. Hier is het muisstil. Direct aan de CP en meer ligt ook een Municipalcamping. Vanavond heel de avond naar de verkiezingen kijken op de TV want ook wij vinden het spannend wat het gaat worden.

Foto's alternatieve CP in Rostrenen N 8.14.034, W 3.19.160
Foto's alternatieve CP bij sluisje 163 N 48.13.981, W 3.24.796
Foto's alternatieve CP Lapie bij picknickplaats N 48.15.369, W 3.26.777
Foto's altern CP onder Carhaix-Plouguer bij picknickplaats sluisje 197 N 48.15.151, W 3.33.54
Foto's alternatieve CP bij Port de Carhaix N 48.14.505, W 3.36.045

Fietstocht Glomel sluisje 163 naar sluisje 205 paar km na Port Carhaix

13 september camperplaats Glomel aan het meer

Vandaag weer een dagje met superweer. Een strak blauwe hemel viel ons ten deel. Net als gisteren zijn we naar sluisje 163 gereden om van daaruit te gaan fietsen. We waren er nog maar net of onze vrienden aan de lijn. Na een afspraak dat ze naar ons zouden komen dus even wachten waarna we met z'n allen zouden gaan fietsen richting Rostrenen. Wel leuk dat we ze weer gezien hebben. Met Hans en mezelf zijn we nog een stuk verder gefietst op hun tandem. Onderweg hebben we met z'n allen aan een picknick plaats gegeten. Ook weer gezellig en we hadden het weer natuurlijk erg mee. Terug bij het sluisje zijn we terug naar het meer gegaan en hebben met z'n allen heerlijke pannekoeken gegeten, gemaakt door twee chefkoks Hansie en Jacobie. We hebben weer ideeen opgedaan om ze nog lekkerder te maken wat zal inhouden dat we ze wat vaker gaan eten denk ik. Hierna nog gezellig gebabbeld en om negen uur naar binnen gegaan. Morgen gaan we weer ieder ons eigen weg en zullen wij verder richting Brest gaan.

14 september 2012 Camperplaats Carhaix-Plouguer N 48.16.700, W 3.34.346 ( foto's CP )

Gisterenavond om elf uur Boemer uitgelaten en kijkend naar de sterrenhemel zeiden we tegen elkaar "morgen weer een super mooi dagje weer". Vanmorgen vroeg was dat toch even anders. Een donker grijze lucht waaruit het wat miezerde. Na afscheid genomen te hebben van Carla en Hans verder gereden naar Carhaix-Plouguer waar we een camperplaats vonden vlakbij het oude centrum, met alle voorzieningen aanwezig, met zelfs stroom en dit alles "Gratuit". In eerste instantie wilden we de V6 fietsroute over de oude spoorbaan fietsen, maar het weer liet ons even in de steek zodat we maar een wasdagje ingepland hebben. Wel hebben we de plaats zelf bezocht en het toeristenburo weer wat info lichter gemaakt. Ook ben ik nog naar de camperplaats gegaan die campercontact aangaf in deze plaats. Nou, die kunnen ze wel weghalen want dat is werkelijk niets.

Foto's fietstocht Carhaix naar Plougeur

15 september 2012 Camperplaats Chateauneuf du Faou N 48.11.020, W 3.48.673 ( Foto's CP )

Om negen uur vertrokken uit Carhaix-Plouguer en naar het zes kilometer lager gelegen Port de carhaix, dit omdat we nu direct aan het kanaal staan om de fietstocht te beginnen. We waren hier al eerder toen we een fietstocht gemaakt hebben vanuit Glomel. Het weer is lekker en we beginnen met een strak blauwe hemel. Onderweg hebben we Marcia nog gebeld. In Port triffen, waar we ook een camper zagen staan kwamen we op het kruispunt waar ook de voie verte over de voormalige spoorbaan loopt. Houden we even in de gaten om daarlangs terug te gaan naar Port de carhaix. Bij sluisje 211 gaan we terug. Tijdens dit tochtje zagen we wel een heel vreemde kleur camper. Helemaal groen, echt ongelooflijk lelijk. Wel een goede camouflagekleur als je veel in de bossen staat, ha,ha,ha. De sluisjes hier zijn trouwens wel een heel stuk saaier dan we gewend zijn. Terug in Port Triffen hebben we hier gegeten. Op de parking stond ook een weegbrug zodat we beiden even onszelf gewogen hebben of er al kilo'tjes bijgekomen zijn. Gelukkig viel dit wel mee. Mocht je hier zijn kun je dus gratis je campertje wegen. Op die parking stond ook een camper. Heb hem in tommie gezet. Voorzieningen zijn er in de vorm van toiletten en water. We zijn inderdaad van hier over de voormalige spoorlijn teruggereden. Eeen mooi pad tot aan de voordeur van de camper. Na de koffie toch besloten om door te rijden naar Chateauneuf du Faou waar volgens een infoboekje een CP zou zijn. Voor deze plaats namen we een binnenweggetje waardoor we een mooi plaatje voorgeschoteld kregen van deze plaats. Bij het kanaal aangekomen reden we gelijk naar de kleine boulevard. Hier mochten echter geen campers staan zodat we even illegaal over het weggetje naar de sluis gereden zijn. Hier hebben we een tijdje gestaan, maar Ada gaf te kennen hier niet te blijven staan omdat er bij de ingang van de weg een bord stond dat je er niet in mocht, dus even de fiets gepakt om te zoeken naar de echte CP. Na deze gevonden te hebben zijn we daar naartoe gereden en hebben nu een schitterend plekje met een mooi stuk gras voor de deur. Voorzieningen zijn er niet al zijn die er wel op een camping amper 400 meter verder waar je kunt lozen voor 3 euro. Zelf ben ik nog even naar het centrum gereden op de fiets. Ook dit was voor Ada weer niet te doen door de stevige klim. Een leuke plaats waar de kerk al van grote afstand de blikvanger is. Ook mooie plaatjes gemaakt van bovenaf.

Foto's alternatieve camperplaats in Port Triffen N 48.13.144, W 3,42.139

Foto's fietstocht Port de Carhaix naar Chateauneuf du Faou

16 september Camperplaats Chateauneuf du Faou

Vanmorgen eerst lekker uitgeslapen en daarna heerlijke croissants gegeten. Het is bewolkt weer met af en toe een flauw zonnetje. De nachten zijn ook al aardig koud geworden want na een blik op de thermometer bleek deze op negen graden te staan. In de loop van de morgen kroop de temperatuur al gestaag omhoog. Het laaste stuk van de fietstocht is nog 46 km dus zoeken we even op waar we naartoe zullen fietsen. het midden ligt bij Pont Coblant waar we dus naartoe gaan. Het uitzicht langs het kanaal wordt steeds wijdser dus is er ook meer te zien. Zo zagen we hoog tegen de heuvel het beroemde kasteel van Saint Goazec Enkele kilometers verder stuitten we op een rommelmarkt bij een oude brug. Hier hebben we even rondgelopen. Hier bleek op de kant ook een vrachtschip te liggen wat in het verleden gebruikt werd om de goederen te vervoeren. Ook op deze rit weer vele picknickplaatsen. Zo ook op onze eindbestemming voor vandaag. Ook een mooie plek om de camper morgen weg te zetten. We hebben zelfs keuze uit twee, 1 tegenover de "boulevard" en de andere aan de overkant waar er inmiddels ook twee stonden bij een jeu de boullebaan. Ook is er nog een camping die morgen ook sluit. Waar wij willen gaan staan is een toiletgebouw en een waterkraan zodat we weer in kunnen slaan. De camping is trouwens ook niet duur en ziet er goed uit. Onderweg kwamen we ook nog een oude dame tegen samen met een ezel die werkelijk helemaal bepakt was voor haar maandje vacantie. Toen ik ze aan zag komen even snel een foto nemen. Dit viel echter niet in goede aarde bij haar daar ik dit had moeten vragen. Na een heftige discussie heb ik ze eeen prettige voortzetting van haar vacantie toegewenst en ben verder gereden. Ada was intussen in geen velden of wegen meet te zien al kwam ik ze natuurlijk weer tegen. Dat ook hier een brandje desastreus af kan lopen is te zien aan de twee foto's die gemaakt zijn. Pont Coblant ligt overigens een stuk onder de plaat Pleyben waar ook nog een camperplaats is die in campercontact staat.

Foto's fietstocht Chateauneuf naar Pont Coblant.

17 september 2012 Camperplaats Pont Coblant N 48.11.614, W 3.58.953 ( Foto's CP )

Tegen negen uur vertrokken naar de camperplek die we gisteren aan het einde van de fietstocht gezien hebben in Pont Coblant. Een mooie plaats aan het kanaal en vrijwel naast de camping. Toilet en water zijn voorhanden. Er stonden inmiddels al twee campers zodat we hem op het gras ervoor hebben gezet. Na de koffie klaar voor de fietstocht, die tot de langste van deze reis gaat behoren. We willen naar het eindpunt in Port Launay fietsten. Het werd een tocht van 60 km over een toch wel zwaar pad met vele gaten. Het weer om te fietsen was perfect. Niet te warm, geen wind en af en toe een zonnetje. In Port Launay gegeten en naar het eindpunt van het fietsbare kanaal Nantes/Brest geweest, waar we natuurlijk een foto gemaakt hebben. Vanaf Redon zijn we zo'n 215 sluisjes gepasseerd. Moet wel toegeven dat de laaste fietstochten wat minder leuk waren. Bij het jachthaventje hier vele enthousiaste kano'ers, die natuurlijk ook moesten meemaken omhoog te gaan in een sluisje, Langs 1 sluisjeshuis was een tentoonstelling van het leven hier in de natuur, in en op het water. leuk om te zien. Morgen gaan we naar Douarnenez wat aan de kust ligt. Hier loopt ook weer een voie verte van 20 kilometer over een voormalige spoorlijn naar Quimper.

Foto's alternatieve CP in Pont Coblant N 48.11.437, W 3.59.014
Foto's alternatieve plaats op camping Pont Coblant N 48.11.614, W 3.58.953

Fietstocht Pont Coblant naar Chateaulin en Port Launay

18 september 2012 Camperplaats Cleden Cap Sizun Pointe de Brezellec
N 48.04.293, W 4.39.853 ( Foto's CP )

Om 8:45 uur vertrokken om het kanaal Nantes/Brest te verlaten en te vertrekken richting de Atlantische kust. We moesten over Quimper om LPG te tanken. Vooraf had ik geinformeerd of er uberhaupt 1 was. Hier aangekomen bleek er echter geen te zijn en we moesten toch echt LPG hebben om de koelkast op temperatuur te houden. Na een vraag aan een automobilist was deze zo gewillig om ons er naartoe te brengen. Nadat ook dit weer geregeld was, op naar de kust. Eerst naar een punt dat de Tom Tom via een toeristische route aangaf als zijnde een CP. Het weggetje steeds smaller, steeds smaller om uiteindelijk dood te lopen. Terug dus en de volgende plaats ingegeven. Dit was een geweldige CP waar je geweldige uitzichten had, gewoon super mooi. Na de koffie gaan wandelen langs de kust en flink wat mooie plaatjes gemaakt. Onder aan de rotsen een jachthaventje waar vele duikers bezig waren om, volgens mij, enorme vissen te vangen gezien hun harpoenen. Het weer was echt super vandaag. Toen we vanmorgen naar de kust reden konden we de scheiding blauw en grijze lucht al goed zien. Gefietst hebben we niet vandaag. Wel staat er een frisse wind maar achter de camper was het goed uit te houden en lag Ada zelfs in bikini. Morgen gaan we richting Pointe du Raz en volgens de info, ook een heel mooi plekkie.

Foto's Cap Sizun Pointe de Brezellec

19 september 2012 CP Plogoff parking du Stade N 48.01.947, W 4.39.789 ( Foto's CP )

Vannacht een onrustig nachtje, niet door het drukke verkeer maar door de enorme wind die langs de cap waaide. s'Avonds laat de camper wat hoger op de steunpunten gedraaid wat toch wel wat meer stabiliteit gaf. Rond de klok van twee uur ging de wind eindelijk een beetje liggen. Vanmorgen was het weer zowaar nog beter dan gisteren dus weer vroeg uit de veertjes. Het zou weer een dagje worden om niet te vergeten, maar daarover later meer. Eerst zijn we met de camper naar een ander uitzichtspunt gereden. zijnde Pointe du Van bij Cleden-Cap-Sizun. Ook hier een mooie camperplaats die nagenoeg vol stond. Geen voorzieningen maar wel een toiletgebouw waar ik zag dat mensen ook water haalden. We hadden hier niet zo'n schitterend uitzicht als bij pointe de Brezellec al was de route er naartoe wel mooi door de vele uitzichten. Vlakbij de CP ook het beroemde kerkje waar we naartoe gelopen zijn. Na koffie gedronken te hebben op naar de volgende stop in Plogoff Pointe du Raz. Een beroemde punt waar de commercie enigszins toegeslagen heeft. Vele winkeltjes, toeristenburo en een enorm parkeerterrein waar je flink voor moet betalen. Ook hier een mooie camperplaats die uitkijkt op de Atlantische oceaan, maar wederom minder mooi dan waar we gisteren stonden. Wat een toevalstreffer blijkt deze pointe de Brezellec te zijn. Weer verder na een bakkie en uiteindelijk beland in de plaats Plogoff zelf waar achter de kerk een punt is voor lozen water en stroom. Voor de CP zelf moesten we naar de CP bij het stadion met uitzicht op de zee. We vonden een mooi plekje op het gras. Inmiddels staan er aardig wat campers. Voorzieningen zijn hier niet, daarvoor moet je weer naar de "kerk". Dan nu even over de fietstocht die we gemaakt hebben. Wie ons dagboek in het verleden meegelezen heeft, weet vast nog wel het verhaal van de rugzak die we verloren hadden. Welnu, nu waren we hem ergens vergeten. Na in Primelin op een bankje gezeten te hebben weer terug naar de camper. Hier aangekomen........"Jacob waar is de rugzak".......... shiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttttttttttt bij het bankje laten staan. Zat net in m'n blote kont achterin de camper na m'n fietsbroek uitgedaan te hebben . Gelukkig had ik nog net dat besef anders was ik zo op de fiets gestapt. Gelukkig ging de rit bergaf en met een vaartje van 45 kilometer per uur en een hartslag van zeker boven de 200 kwam ik aan bij het bankje en...........gelukkig hij stond er nog. Weer terug naar de camper, alleen dit keer met een gangetje van 15 km bergop. Aangekomen bij de camper..................shit...........nu ben ik ook nog de camera vergeten die met een band aan het bankje hing. Door de vreugde van het terug hebben van de rugzak geeneens meer gedacht aan de camera. Dus wederom met 45 km naar beneden. Net op tijd want een Engels paar maakte net aanstalte om de camera te pakken. Een paar minuten later en hij was dus weggeweest. Wederom terug naar de camper, alleen was de stijgsnelheid nu ongeveer 12 km per uur. Maar eind goed al goed. Dus Storm,....stuur maar een een berichtje net als toen "beetje dom he Opa". Zo maken we dus ieder jaar wel wat bijzonders mee. Hopelijk voor deze reis voor het laatst. Tot zeven uur lekker buiten gezeten. Vanmiddag nog gebak gegeten om te vieren dat we elkaar vandaag 45 jaar kennen. Poeh he wat een lange tijd en.................nog steeds verliefd. Vanavond gaat de camper op extra steunen.

Foto's alternatieve CP Cleden-Cap-Sizun Pointe du Van N 48.03.597, W 4.42.439
Foto's alternatieve CP Plogoff pointe dus Raz N 48.02.338, W 4.43.801
Foto's loospunt Plogoff bij kerk N 48.02.243, W 4.39.948

Fietstocht vanuit Plogoff naar Primelin en pointe dus Raz

20 september CP Penmarch Rue de la Grande Greve N 47.48.020, W 4.19.089 ( foto's CP )

Vannacht heerlijk geslapen. Het weer is wederom uitstekend. Waar we vandaag uitkomen weten we niet want we gaan gewoon rijden en zien wel. Eerst houden we Audierne aan. net voor deze plaats even langs de Leclerc en de Lidl om de koelkast weer aan te vullen en hierna naar de plaats zelf. Een levendige stad waar de haven wel de concentratie daarvan is. Op een parkeerplaats aan het einde van de haven vonden we een mooi CP waar al twee campers stonden. Geen voorzieningen zijn er. Hier hebben we koffie gedronken en zijn daarna naar ILL de Sein gereden waar we wat gewandeld hebben en ook op de parkeerplaats een waterkraan vonden zodat de tank weer gevuld is. Na wat plaatjes geschoten te hebben verder langs de kust om uit te komen bij Penhors. Op deze CP direct aan het strand met picknickplaats, hebben we gegeten. Wel moest daarbij het vestje aan vanwege de straffe wind. Na alles weer ingepakt te hebben verder naar Penmarch. Ook voor deze plaats even de CP daar bekeken. Er stonden er aardig wat maar niet echt een fraai uitzicht dus verder gereden. Geen voorzieningen overigens. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij de enorme vuurtoren van Penmarch. Hier hebben we de rest van de dag gestaan. De enorme vuurtoren is al van grote afstand te zien. Ook de beklimming was leuk 307 treden naar boven en je had werkelijk een schitterend uitzicht over het landschap, maar vooral over de zee waar vele uitstekende rotsen in het vroege verleden vele scheepsrampen zich voorgedaan hebben. Bij de vuurtoren ook een expositie over het reddingswezen van vroeger. Echt interessant om te zien, speciaal met zeer oud filmmateriaal wat er te zien was. Na de koffie de fietsen gepakt en langs de kustlijn naar Guilvinec gereden waar het langs de haven ook weer een drukte van jewelste was met vissersboten die hun vangst aan het lossen waren. Een leuke plaats met leuke winkelstraat. ook hier de camperplaats bezocht, een mixparking maar dan met speciale camperplaatsen aangeduid ( geen voorzieningen) . Tijdens deze fietstocht ook langs een camperplaats direct aan het strand tegengekomen. Deze zetten we even in de Tom Tom zodat we hier, na terugkomst bij de vuurtoren, naartoe gaan omdat het lekker rustig is. Terug zijn we over de weg gereden wat iets prettiger was omdat het pad langs de zee eigenlijk een mountainbikepad is met veel zandpaden. Nu staan we dus op dat heerlijke plekje. Er staan een zevental campers. Voorzieningen zijn er in de vorm van een toiletgebouw waar je ook water kunt pakken. Aan het strand een douche waar helaas geen warm water uit komt. Kosten voor deze plaats 4,00 euro. Wel een tegenvaller want nu zijn we de eerste vijf weken al negen euro aan staangeld kwijt, ha,ha,ha . Rond de klok van zes uur heerlijk gebarbequed en om half acht naar binnen gegaan omdat het toen een stuk kouder werd. De nachttemperatuur was afgelopen nacht 8 graden dus lekker dicht tegen elkaar is een pre. Morgen gaan we weer verder al weten we niet waar uit te komen.

Foto's alternatieve CP langs de haven van Audierne N 48.00.977, W 4.32.358
Foto;s alternatieve CP bij Penhors La Plage N 47.56.742, W 4.24.562
Foto's alternatieve CP bij vuurtoren Penmarch N 47.48.029, W 4.22.190
Foto's alternatieve CP mixparking Guilvinec N 47.47.752, W 4.16.798

Foto's gemaakt tijdens reis van Plogof naar Penmarch en de fietstocht van Penmarch naar Guilvinec

21 september 2012 Camperplaats Pendruc (Tregunc) N, 47.49.768, W 3.53.226 ( foto's CP )

Vanmorgen een mooie zonsopgang gezien. Van korte duur overigens, want al snel nam de bewolking de overhand en kregen we de eerste regendruppels over ons heen. Dit bleef zo tot een uur of drie vanmiddag, waarna de zon zijn best deed om door de bewolking te dringen. Ook dat weer van korte duur en ook nu is het bewolkt. Waarschijnlijk de overblijfselen van de Amerikaanse tornado Nadine. Vertrokken richting Benodet waar we, onder het genot van een lekker bakkie koffie, aan de haven een prachtig zicht hadden op de brug waar we overgekomen waren.Via de kust zijn we eerst richting Mousterlin gereden. Dit was niet veel en zijn na de daar aanwezige camperplaats bezocht te hebben, geen voorzieningen maar wel aan het strand, verder gereden richting Fouesnant, waar we gegeten hebben terwijl een grote schoonmaakploeg het zeewier van het strand aan het verwijderen was. Een klus waar men wel een weekje mee zoet is denk ik. Op de camperplaats in Mousterlin troffen we nog een zwaar verwaarloosde tackel aan. Wat er mee gebeurd is weten we niet, maar hebben het vermoeden dat deze gewoon achtergelaten is. Via Concarneau zijn we terecht gekomen in Tregunc waar we een leuke camperplek tegen kwamen direct aan het strand. Er kunnen er zes staan, voorzieningen zijn er niet. Wel een picknickplaats met container en voor de wandelaars een mooi pad langs de zee. Hier brengen we de nacht door en morgen gaan we weer verder.

Foto's alternatieve CP vlakbij Mousterlin N 47.51.04, W 4.02.785

Foto's reis van Penmarch naar Tregunc

22 september 2012 Camperplaats Guidel Plage N 47.45.984, W 3.31.548 ( foto's CP )

Het was de bedoeling om vandaag naar Quimperle te rijden. Echter bij nader inzien vonden we het toch leuker om via de kust verder te rijden. Om negen uur vertrokken uit Tregunc. Eerst naar de daar aanwezige camperplaats om te lozen. Deze camperplaats is op een groot parkeerterrein waar er naast de twee vakken die beschikbaar zijn ook een loospunt is en een zuil voor water en stroom voor 3 euro . Een toiletgebouw is ook aanwezig. Hierna doorgereden via een mooie weg richting Pont Aven. Hier hebben we ook weer op een CP gratis water ingenomen. De camperplek mag eigenlijk die naam niet hebben, al zijn er meerdere. Wij stonden op dat moment naast de begraafplaats. Wederom verder met als einddoel Guidel Plage. Onderweg bij een mooi meer koffie gedronken. Bij de camperplaats in Guidel Plage was het een drukte van jewelste, want er waren parachutesprongen te bewonderen direct naast de camperplek. Een fraai gezicht overigens om de paragliders naar beneden te zien razen. Wel duur daar je voor de som van 245.00 euro een ritje vanuit het vliegtuig met de chute naar benden kon meemaken. De CP zelf ligt mooi aan een baai gelegen en ook vrijwel direct aan het strand, is gratis maar zonder voorzieningen. Wel is er in een toiletgebouwdje vlakbij water te tappen. Na het eten zijn we 25 km gaan fietsen over een mooi fietstpad naar Kerroch waar we op de uiterste punt bij een vuurtoren koffie hebben gedronken. Ook hier was weer een camperplaats ( geen voorzieningen). Onderweg kwamen we er trouwens meerdere tegen. 1 ervan staat hieronder omdat deze er toch wel mooi lag door het vergezicht wat je had vanaf die hoogte. Ook hier geen voorzieningen. Bij de CP hier is ook een zeil en surrfcentrum. Bij een nabijgelegen stroomzuil zit ik nu te tikken en ga hierna naar de strandtent om te internetten en deze info weer te versturen naar de site. Het weer is droog, maar daarmee is ook alles gezegd. Hopelijk gaat het weer snel veranderen

Foto's alternatieve CP in Tregunc N 47.51.261, W 3.51.085
Foto's alternatieve CP Guidel Plage 47.45.045, W 3.30.376
Foto's alternatieve CP in Kerroch bij vuurtorentje 47.42.100, W 3.27.565

Foto's fietstocht Guidel Plage naar Kerroch

67CE2816251AC2498693524704 ( internetcode bij CP Guidelplage)

23 september 2012 CP Locmariaquer bij Pierres Plates N 47.33.442, W 2.56.919 ( foto's CP )

Slecht weer vandaag. Het was de bedoeling naar Hennebont te gaan waar we nog een stuk van de Blavet zouden fietsen. Echter met goed weer was dit al een redelijk slecht pad dus nu met de regen al helemaal. We besloten dus toch maar de kust te volgen in zuidelijke richting. Eerst richting Lorent waar we een brug over moesten om in Riantec uit te komen. De camperplaats stond hier helemaal vol. Gisterenavond bleek er een klein relletje geweest te zijn met buurtbewoners omdat deze niet meer bij de wasplaats konden komen met de auto. Die oude wasplaats blijkt nog veelvuldig gebruikt te worden door sommige mensen. Na een blik in het water van die wasplaats genomen te hebben lijkt het ons toch beter om maar kraanwater te gebruiken want zo helder is het niet. Wel is het een CP met alle voorzieningen ( 2 euro) . Op naar een CP iets verderop in Port Louis, maar ook hier alles vol. Deze CP kost in het hoogseizoen 10 euro maar nu 5,00 met alle voorzieningen ( incl stroom). Op naar de volgende . Deze bleek op een schiereiland te liggen wat voor het overgrote deel bestaat uit militair oefenterrein. Hier aangekomen bleek dit een camping en ja, daar gaan we niet staan. Carnac was onze volgende stop. De camperplaats was een zootje en je stond hutje aan mutje onder bomen zodat ik niets zou kunnen volgen van het WK wielrennen en PSV tegen Feyenoord.. Ook hier alle voorzieningen tegen betaling van 2,00 euro. Wel hebben we nog door Carnac gewandeld en zijn toen ook hier verder gereden. Uiteindelijk zijn we in Locmariaquer uitgekomen. Een camperplaats direct aan zee, maar geen voorzieningen. Ook de ondergrond is niet al te best. Vele kuilen die vol stonden met water door het slechte weer. Toch besloten om hier vannacht maar te blijven. Nog langs de zee gewandeld. Vlakbij de CP de "Pierres Plates". Enorme blokken steen waar een soort huis in vroeger tijden van gemaakt is denk ik. Heb er nog ingekeken maar geen keuken en badkamer aangetroffen van Villeroy en Boch. Het weer was dus vandaag slecht al hadden we af en toe droge momenten met een flauw zonnetje.

Foto's alternatieve CP in Riantec N 47.42.683, W 3.17.916
Foto's alternatieve CP in Port Louis N 47.42.523, W 3.20.577
Foto's alternatieve CP in Carnac N 47.35.100, W 3.04.980

Foto's tijdens deze rit van Guidelplage naar Locmariaquer

24 september 2012 Camperplaats Bel air bij Hypodrome van Qustembert
N 47.41.350, W 2.26.610 ( Foto's CP )

Vannacht een berg water over ons heen gehad waar je gemakkelijk een zwembad mee zou kunnen vullen. Het was dan ook vanmorgen ene grote watertroep. Zonder dat we gegeten hebben zijn we gestart en hebben een paar km verder op een asfalt parkeerplaats gegeten en Boemer op een stuk gras zijn ochtendplas laten doen. Er staat een stevige bries en de grijze wolken vliegen voorbij. Zo snel zelfs dat de zon zowaar tevoorschijn komt en het toch nog een mooie dag lijkt te worden. We gaan richting Qustembert waar de voie verte over een voormalige spoorlijn loopt. Het laatste stuk hiervan hebben we al gedaan toen we in Malestroit stonden en per ongeluk hierop terecht kwamen. Een leuke rit weer langs vele dorpjes met vele vergezichten omdat de spoorlijn aardig hoog lag. In Saint Marcel hebben we op een mooie picknickplaats koffie gedronken en zijn toen teruggereden naar de camper. Terug hadden we windje tegen en een verraderlijke vals plat zodat er enig duwwerk aan te pas moest komen. Nog even naar de plaats Qustembert gereden voor bezichtiging en een bezoek aan het office de tourisme. Amper terug bij de camper begon het weer te gieten al schijnt op dit moment het zonnetje weer. De camperplaats ligt dus bij het begin van de Voie verte V3. bij het hypodrome. Er zijn geen voorzieningen al is er aan het einde van de bezoekersparkeerplaats wel een toilet. Een lekker rustig plaatsje waar inmiddels ook een Brit naast ons is komen staan.

Foto's fietstocht naar St Marcel

25 september 2012 Camperplaats Guenrouet N 47.35.927, W 2.05.394 ( Foto's CP )

Gisterenavond vroeg ons nestje opgezocht en geslapen tot half acht. Het weer is nog niet bijzonder, dan zon en dan weer een flinke bui. Om negen uur vertrokken uit Qustembert naar Guenrouet vanwaaruit we de fietstocht naar Redon willen maken. De gratis camperplaats steld niet veel voor, er kunnen er hooguit drie staan. Wel kun je er lozen en is er een zuil voor water en stroom voor 2 euro. Het eerste stuk van het kanaal is hier aardig breed, maar richting Fregeac toch weer smaller. Onder bij Fregeac Pont Miny een mooie camperplek tegengekomen die we uiteraard in de Tommie zetten (geen voorzieningen, al zijn er wel toiletten aan de overkant van het bruggetje ). Hier hebben we een banaantje gegeten en zijn daarna verder gereden. Tot nu toe een lekker zonnetje op ons koppie maar lang zou dat niet duren, want nog maar net aangekomen op het punt bij Bellion, waar de splitsing is met de "La Vilaine" moesten we snel onder het afdak van de daar aanwezige Municipal camping gaan staan. Deze stond helemaal leeg. Kosten van de camping waren zeer laag. 5 euro voor een staanplaats met stroom en water. Hebben we ook maar even in de Tommie gezet, je weet maar nooit. Hier ook de fiets geladen en gegeten onder het afdak want de regen kwam effies met bakken uit de hemel. Na de bui toch besloten om niet verder naar Redon te gaan dus op naar de camper. Het pad terug was een stuk moeilijker rijden door de vele plassen die er inmiddels stonden. Zelf en de fietsen zagen er niet uit dus is alles, ons inkluis, onder de douche geweest. De camperplek hier ligt direct aan de camping St Clair die nagenoeg ook leeg stond. Inmiddels staat de fietskilometerteller bijna op duizend.

Foto's alternatieve CP bij Fegreac Ponte Miny N 47.34.263, W 2/02.757
Foto's Municipal camping Bellion in Bellion N 47.35.927, W 2.05.394

26 september 2012 Camperplaats Nort-sur-Erdre N 47.26.243, W 1.29.687 ( foto's CP )

Vanmorgen met slecht weer vertrokken uit Guenrouet. De volgende stop is Blain waar we het stuk naar boven zouden fietsen. Het weer hield echter de fietsen op stal, mede ook door de slechte conditie van het zand fietspad. Het is ook raar weer zo schijnt de zon volop en zo is de lucht weer donkergrijs waar een plensbui uitvalt. In Blain hebben we een uurtje aan de haven gestaan en koffie gedronken. Terwijl de camper even aan de stroompaal stond bij de jachthaven hebben we het kasteel de la Groulaie even bezocht. Dit was men net aan het restaureren. Zal een lieve duit kosten denk ik. Verder gereden naar Nort sur Erde waar we een mooie camperplaats vonden direct aan de haven en een recreatiepark. Toen we er aan kwamen was het nog niet vol, maar inmiddels zijn alle plaatsen vergeven. Vlakbij een loos en waterpunt bij de capitanerie. Hier is ook een toilet en een douche, al heb je hier wel een code voor nodig. Tussen de buien door hebben we het plaatsje bezichtigd. Helaas was het toeristenburo gesloten zodat we morgen nog een poging wagen om allerlei info van deze streek te bemachtigen. We staan wel op een mooi stukje direct aan het water waar het een drukte is met kanovarende kinderen. Ook zien we hier weer regelmatig boten voorbij varen. Inmiddels hebben we hier een strakblauwe hemel. Laten we hopen dat we morgen de fietsen weer van het rek kunnen halen.

Foto's van het kasteel "la Groulaie" in Blain

27 september camperplaats Nort-sur-Erdre

Vandaag een schitterende dag waarop het zonnetje al vroeg scheen. Er is hier aardig wat te fietsen zodat we besluiten om hier nog maar even te blijven staan. Na de koffie om half elf vertrokken voor de fietstocht richting Blain. Eerst willen we naar het beginpunt van het kanaal Nantes/ Brest om daar een leuk plaatje te schieten. Via "polderweggetjes" met de L'Erde continue aan onze linkerkant komen we uiteindelijk bij sluisje nummer 2. De sluismeester was zo vriendelijk een plaatje te schieten voor onze site. Na te voet even naar de splitsing gelopen te hebben zijn we verder gereden. Een goed fietspad ondanks de regen die er af en toe gevallen is. Bij sluisje 6 kiezen we ervoor om via smalle weggetjes en met behulp van onze Tommie terug te fietsen. Een hele afwisselende rit waarop we zelfs nog druifjes geplukt hebben. Het is hier aardig vlak dus uitstekend voor Ada. Na een tocht van 40 kilometer weer "thuis" en de rest van de middag lekker van het zonnetje genoten aan de waterkant waar het dit keer een kakkefonie is van eendengeluiden. denk dat ze honger hebben!!. Afgelopen nacht moesten we trouwens even snel uit omdat Boemer zat te kokhalzen. Gelukkig bleef het daarbij. Heeft vandaag nog niet gegeten dus toch even een slechte dag voor hem denk ik. Morgen gaan we, na een tip van het toeristenburo, naar diverse aquaducten van een zijriviertje die uiteindelijk uitkomen in een meer en het kanaal Nantes/Brest bij Plan déau de Bout de Bois, waar het sluisje op het middelpunt van hoog en laag staat, te voorzien van het nodige schutwater.

28 september 2012 Camperplaats Nort-sur-Erdre

Heerlijk als je met het zonnetje wakker gemaakt wordt. Gisterenavond al om tien uur onder de wol en om acht uur wakker. Vandaag stond een tocht langs een kanaaltje op het programma. zouden volgens de info die we gisteren kregen, vier aquaducten zijn. We hadden een beschrijving bij ons van de route, maar dit was, onder de bomen, nog zo slecht dat we via de gewone weg zijn gaan zoeken. Na een vraag aan een francaise kwamen we bij het kanaaltje waar ook een voetpad langs liep. Wonderwel ging dit met de fiets geweldig en zaten we echt op het avonturenpad. Het eerste aquaduct leverde al meteen een probleem op omdat de stenen muur er zo smal was dat Ada er met de fiets niet overheen durfde. Na twee fietsen aan de overzijde gebracht te hebben weer verder over het pad met naast ons honderden meters betonnen bak waar het water in snel tempo doorheen stroomde. Bij de volgende twee aquaducten ging het al niet veel beter zodat we besloten over een gevonden weg terug te rijden. Aan het eind wachtte ons een verrassing want we kwamen wederom bij het aquaduct uit, alleen aan de onderkant en dat was iets minder moet ik zeggen daar dit een pittige afdilng was. Dus ... even diep adem halen en eerst Ada's fiets via een steile helling naar boven gebracht, zeg maar gedragen. Nu nog even terug om Ada op te halen. Even op de rug en woila, die was ook weer boven. Na bij een boerderij aangekomen te zijn even gevraagd hoe we via de gewone weg terug konden rijden naar Nort sur Erdre. Uiteindelijk zonder kleerscheuren bij de camper aangekomen en nog lekker van de zon genoten. Nog lekkerder waren de pannenkoeken met spek, volgens recept van Hansie klaargemaakt. Het kant en klare pannenkoekenmeel ( mooi scrabbelwoord) is hier wel slechter dus nemen we de volgende reis maar een voorraadje mee uit Nederland. Morgen gaan we richting Suce sur Erdre fietsen via een voie verte. Dit blijkt een mooie plaats te zijn volgens de info die we gelezen hebben.

29 september 2012 camperplaats Nort-sur-Erdre

Wederom een supermooie dag met strak blauwe hemel toen we opstonden. Om half elf de route "La Velodyssee no 1" begonnen richting Suce sur Erdre. Een hele mooie rit met afwisselende landschappen. Ook de wegen waren afwisselend, dan zaten we op een grindpad, dan weer op een zandpad, maar de meeste tijd hadden we toch wel asfalt. In Suce sur erdre aangekomen hebben we hier bij de jachthaven gegeten terwijl de fiets bij een bootjesverhuurbedrijf weer stond te laden. Deze plaats is niet zo groot en er valt behalve bij het water weinig te beleven. De rit is niet helemaal vlak maar is goed te doen. Bij Plage Les Mazolles hebben we nog bij een uitzichtspunt gezeten waar je van twee kanten mooie vergezichten had over de L'Erdre, die hier toch wel aardig breed is. Ook kun je via de gewone weg, maar is veel minder leuk, want nu hadden we totaal geen last van voorbijrijdende auto's. Het laatste stuk van de rit hebben we nog langs het kanaal gefietst en er afscheid van genomen. Morgen gaan we deze camperplaats verlaten na hier met heel veel plezier te hebben gestaan.

Foto's WK bootraces in Nort sur Erdre
Foto's Nort sur Erdre

30 september 2012 Camperplaats Nort sur Erdre

Vandaag zouden we eigenlijk vertrekken, maar omdat het weervrouwtje gisterenavond zei dat het vandaag wel eens even voorbij kon zijn met de zon, zijn we nog maar even gebleven. We hebben vandaag een relaxdag gehad en wat is er dan leuker dan dit plekje met gras voor de deur en voorbij varende bootjes. Op 100 meter hier vandaan waren de werledkampioenschappen speedvaren met modelbootjes. Fantastisch om te zien met wat voor snelheid deze bootjes over het water scheuren. Op de vraag wat deze hobby kost was het even schrikken. Alleen de aanschafprijs was al zo'n tweeduizend euro en als ik dan zie wat er allemaal bij komt kijken dan zal dat bedrag nog wel ietsjes duurder uitvallen. Wel mooi hoor. Morgen gaan we weg want een heleboel mensen zijn jaloers op ons plekkie.

1 oktober 2012 camperplaats Jardon-Les-Chapelles ( Foto's CP ) N 48.25.123, E 0.20.191

Aardig fris vanmorgen, maar al snel kwam het zonnetje erdoor met van die mooie witte wolken ertussen. Om 9.00 uur vertrokken uit Nort sur erdre waar we met veel plezier gestaan hebben. We rijden een mooie toeristische route via Chateaubriant naar Pouance waar we terecht kwamen op een supermooi camperplekje met alle voorzieningen gratis en ook een toilet aanwezig. Het ligt op een heuveltje waarvanaf je een schitterend uitzicht hebt over het meer wat je ook rond kan fietsen. Na hier koffie gedronken te hebben zijn we verder gereden om toch nog wat kilometers te maken. We stoppen in laval, maar hier is een CP waar je tussen de auto's op een parking staat, verder dus. Enkele kilometers hiervandaan naar Change, waar we in het verleden ook al eens gestaan hebben. Nog met een draaiende motor op de CP kwam er al een agent naar ons toe met de mededeling dat we op de CP vandaag niet konden staan i.v.m werkzaamheden. We rijden een stukje de plaats in waar we gestopt zijn op een parkeerplaats achter het stadhuis. Fietsen eraf en langs de Mayenne gefietst naar Laval. Hier hebben we even rondgetoert om vervolgens de mayenne te volgen. Bij het stadhuis in Change zagen we iets vreemds. Het water was wel erg ver gezakt. Vraag was dus waar dit aan zou liggen. In Laval werd dit duidelijk door de werkzaamheden in de rivier waar zelfs de nodige machines bezig waren. wat er gemaakt gaat worden weten we niet. Omdat we op de parking niet mogen overnachten gaan we weer verder. We stoppen uiteindelijk in Jardon le Chapelles op de gratis camperplaats hier. Er staat een zuil met voorzieningen ( 2,00 euro voor het een of ander).Dit laatste stuk ging niet echt snel door een enorm zwaar transport wat voor ons uit denderde. Om half zes waren we er dan ook. Hierna een lekkere pizza gebakken en al vroeg in bedje gedoken.

Foto's CP Pouance, Rue de l'Hyppodrome N 47.45.145, W 1.10.803

Foto's Laval en Change

2 oktober 2012 camperplaats Le Sap N 48.53.715, E 0.19.834 ( Foto's CP )

Met zon vertrokken uit Jardon les Chapelles om uit te komen in Le Sap. Een heel oud plaatsje met veel historie. Hele oude huisjes en smalle straatjes. Ook nu hebben we weer een toeristische route genomen waar we de snelheid lekker laag konden houden door het minimale verkeer. Rijdend door een regionaal "Parc Normandie"passeerden we het 'Chateau de Carrouges". De camperplaats hier is ook mooi, gratis met alle voorzieningen. Er kunnen er een zevental staan. Nu staan we met z'n vieren zodat de 2 stroompunten gedeeld worden. Naat ons een grote brandweerkazerne. We staan direct aan het gras zodat de tuinstoelen daar al snel terecht kwamen en Boemer ook z'n vertier had. Morgen gaan we weer verder richting de kust bij Dieppe.

Foto's Reis naar Le Sap

3 oktober 2012 camperplaats Criel sur Mer Plage N 50.01.936, W 1.18.568 ( foto's CP )

Vannacht slecht geslapen door het lawaai van een enorme ventilator in een loods hier vlakbij. Overdag heb je daar nog niet zo'n erg in, maar s'nachts als het muisstil is, geeft het een enorm lawaai. We komen hier dan ook zeker niet terug ook zijn alle voorzieningen gratis. Het weerbericht vandaag ziet er niet echt best uit al begon de dag met een flauw zonnetje. Vanmiddag begon het dan ook echt te regegen met donkergrijze wolkenpartijen. We zijn richting de kust van Haute Normandie gereden over de D438 waarvan we eerst dachten dat er iemand de hele weg voor ons afgehuurd had, want we kwamen werkelijk geen sterveling tegen. Dit veranderde naarmate we dichterbij Rouen kwamen en de ene na de andere vrachtwagen inschoof.Dwars door Rouen heen over de Seine om vervolgens over de A150 richting Dieppe uit te komen. Bij Totes verder over de D927 om uiteindelijk bij ons doel, de camperplaats in Criel sur Mer, uit te komen.De camperplaats is in dit geval, na de hevige regenval, een zootje met overal grote plassen. We zoeken een stukje gras op en parkeren daar recht met onze voorruit naar de zee, wat een mooi schouwspel van de natuur weergeeft. s'Middags zijn we naar de plaats zelf gelopen en een stuk langs de krijtrotsen. Strand is het eigenlijk hier niet want het bestaat voornamelijk uit kiezelstenen.Amper thuis kregen we weer een flinke bui, zodat we lekker binnen blijven en genieten van het uitzicht.

Foto's Criel sur Mer.

4 oktober 2012 Camperplaats Merlimont N 50.27.606, E 1.34.834 ( foto's CP )

Vandaag dierendag dus extra aandacht voor onze doggy, al krijgt hij dat eigenlijk iedere dag van ons. Gisterenavond rond de klok van 11 uur brak de hemel open en begon het te regenen tot vanmorgen acht uur, en niet zo'n klein beetje ook. Het terrein waar we stonden was bijna een klein zwembadje. Gelukkig stond ik met de voorwielen op grind zodat ik gemakkelijk weg kon komen. Een andere camperaar trof het minder en kon geen kant meer op doordat hij in het drijfnatte gras stond en bij het proberen weg te komen zich steeds dieper in de blubber plaatste. Vandaag rijden we weer verder langs de kust. Het betere weer is, volgens het weervrouwtje, na de middag. Toch was het rond negen uur al een stuk beter en kwam de zon al af en toe te voorschijn. Leuk rijden langs de kust waarbij we vele kleine plaatsjes aandoen. Bij 1 plaatsje had het zo hard geregend dat de straat naar beneden vol lag met modder. Zelfs uren na de buien konden de regenputten het water niet verwerken. We rijden via le Treport, Mers les Bains naar Cayeux sur Mer waar we koffie drinken op de camperplaats daar. Voorzieningen middels een sanizuil ( staangeld 5,80, water en/of stroom 2,10 euro. had hier nog ruzie met een Fransman die zijn vuilwatertank gewoon op de camperplek liet lopen terwijl hij 20 meter van de loosplaats stond. Hierna verder naar St Valery sur Somme waar we water ingenomen hebben bij een mooie camperplaats. Kosten negen euro voor een plaats zonder stroomvoorziening. Wel was inbegrepen lozen en water. In deze plaats ook een Lidl en Intermarche zodat de koelkast ook weer gevuld is voor de laatste dagen van deze reis. Inmiddels ( 12 uur ) schijnt het zonnetje aan een strak blauwe hemel zodat we niet te ver meer gaan zodat we nog kunnen gaan fietsen. We strijken uiteindelijk neer in Merlimont waar we een camperplaats vinden op een parking. Geen voorzieningen maar wel bij een mooi wandelgebied. Na het eten de fietsen gepakt en naar het 12 km terug gelegen Berck sur Mer gegaan. Op het strand een drukte van belang met het aanleggen van een crossbaan. Er worden hier op 6 oktober de wereldkampioenschappen trike's gehouden. Spectaculair denk ik. Na nog wat aan de boulevard gezeten te hebben terug naar Merlimont waar ook het toeristenburo weer verlost is van het nodige papierwerk. We hebben weer ideeen opgedaan voor volgend jaar. De Somme blijkt ook een mooie rivier te zijn om langs te fietsen met vele bezienswaardigheden. Morgen richting Belgie.

Foto's alternatieve CP boven op de krijtrotsen bij Le Treport N. 50.03.466, E 1.21.733
Foto's alternatieve CP Cayeux sur Mer N 50.12.180, E 1.31.567
Foto's alternatieve CP St Valery sur Somme N 50.10.924, E 1.37.742

Foto's reis naar Merlimont

5 oktober 2012 Camperplaats Sas van Gent N. 51.13.556, E 3.48.147 ( Foto's CP )

Vannacht was het "shake it baby", maar dan wel voor de camper. Jeetje wat een wind, vooral die enorme windstoten deden de camper heen en weer schommelen. Gelijk moesten we aan Arromanche denken waar we midden in de nacht ook al eens genoodzaakt waren naar elders te vertrekken om een beschut plekje te zoeken. Ditmaal toch blijven staan omdat deze camper toch wel een stukkie zwaarder is en we niet zo maar weg zullen waaien. Vooral Ada vondt het geweldig.......niet dus. De regen op zich viel wel mee. Het weer bij opstaan is weinig veranderd dus vertrkken we om half tien richting Veurne, waar we de komende nacht willen doorbrengen aan de haven. Onderweg naar hier hadden we ook nog eens een complete wolkbreuk waardoor we zelfs af moesten remmen om niet in gevaar te komen. De camperplaats in Veurne was niet veel. De plekken zijn eigenlijk geschikt voor campers tot zo'n 5,50 meter omdat het gewoon personenwagensvakken zijn. Nu nam ik er dwars drie in beslag. We besluiten dus om verder te rijden. Uiteindelijk uitgekomen in Sas van Gent waar een mooie CP is aan de haven. Volgens het bordje mogen er twee staan. Nu stonden er zeker dertig, allemaal Belgen die een soort campertreffen hadden. Omdat er morgen, gezien de weersverwachting, weinig van fietsen komt, vertrekken we morgen naar huis. Eerst even langs Heynen satelietschotels om de piep en kras uit de draaing te halen. De route door Noord Frankrijk via Calais/Duinkerken is zeer goed bevallen. In ieder geval minder druk dan over Lille.

6 oktober waren we weer thuis.

We hebben met de camper 2664 km gereden. Aan fietstochtkilometers kwamen we op 1100 km.
Aan staangeld waar we daadwerkelijk gestaan hebben waren we in totaal 9 euro kwijt.

top